Můj klid a radost

Kakebo: Nejen pro japonské samuraje, ale i pro tebe a tvoje finance
1 minuta

Kakebo: Nejen pro japonské samuraje, ale i pro tebe a tvoje finance

Pamatuješ si na dobu, kdy jsi na konci měsíce koukala na svůj bankovní účet a nevěděla, kam všechny peníze zmizely? Já ano! A právě proto jsem se rozhodla vyzkoušet japonskou metodu kakebo. Zní to možná trochu exoticky, ale věř mi, že to není žádná věda. Co je to vlastně kakebo? V podstatě jde o jednoduchý zápisník, do kterého si zapisuješ všechny své příjmy a výdaje. Ale není to jen tak obyčejný zápisník. Kakebo tě totiž nutí zamyslet se nad tím, co skutečně potřebuješ a co jsou jen zbytečné výdaje. Díky tomu můžeš lépe plánovat svůj rozpočet a dosáhnout finanční svobody. Jak na to? Rozhodni se, jak často budeš kakebo vést. Můžeš si zapisovat každý den, týden nebo měsíc. Záleží jen na tobě, co ti vyhovuje. Urči si své příjmy. Zapiš si všechny peníze, které ti přijdou za měsíc. Rozpočti si výdaje. Rozděl si své příjmy do několika kategorií, například: Potraviny: Sem patří nákupy v obchodě, jídlo venku atd. Nájem/hypotéka: Pokud vlastníš nebo pronajímáš bydlení, sem patří platby za něj. Energie: Tedy elektřina, plyn, voda atd. Doprava: Benzín, MHD, případně platby za auto. Ostatní: Sem patří všechny ostatní výdaje, jako například oblečení, zábava, dárky atd. Zapisuj si každý výdaj. Ať už koupíš rohlík nebo si dáš nové boty, všechno si pečlivě zapisuj. Na konci měsíce vyhodnoť. Porovnej své skutečné výdaje s rozpočtem a zamysli se nad tím, kde bys mohla ušetřit. Moje zkušenosti s kakebo Když jsem začala vést kakebo, byla jsem překvapená, kolik peněz jsem utratila za zbytečnosti. Například jsem si každý den kupovala kávu v kavárně, což se mi na konci měsíce pěkně prodražilo. Díky kakebo jsem si uvědomila, že si kávu můžu stejně dobře udělat doma a ušetřit tak spoustu peněz. Kakebo mi také pomohlo lépe plánovat větší nákupy. Například když jsem chtěla koupit nový nábytek, mohla jsem si předem našetřit potřebnou částku. Proč bys měla zkusit kakebo? Ušetříš peníze: Díky kakebo se naučíš rozpoznávat zbytečné výdaje a ušetříš tak spoustu peněz. Získáš přehled o svých financích: Budeš přesně vědět, kam všechny tvoje peníze míří. Budeš klidnější: Když budeš mít své finance pod kontrolou, budeš se cítit mnohem klidnější a bezpečnější. Můžeš si plnit své sny: Díky ušetřeným penězům si můžeš dovolit více cestovat, koupit si nové auto nebo si třeba splnit nějaký svůj velký sen. Kakebo není jen obyčejný zápisník, ale nástroj, který ti pomůže dosáhnout finanční svobody. Zpočátku to může vyžadovat trochu disciplíny, ale věř mi, že výsledky se dostaví. Tak co říkáš, dáš tomu šanci? Tipy: Můžeš si kakebo vést v papírovém zápisníku nebo v nějaké aplikaci v telefonu. Zkus si kakebo zpříjemnit. Můžeš si ho ozdobit, použít barevné fixy nebo si do něj lepit fotky. Zapoj do vedení kakeba celou rodinu. Bude to zábavnější a děti se tak naučí něco o penězích. A nezapomeň, že nejdůležitější je, aby ti vedení kakebo dělalo radost! Vaše Naďka
Naďka Naďka
Číst více
Víte, co znamená chillovat, boomer nebo cringe?
1 minuta

Víte, co znamená chillovat, boomer nebo cringe?

Mám doma teenagera a dřív se mi stávalo, že jsem nevěděla, co mi říká. Slang dnešní generace je opravdu barevný a sranda je, že významy se mohou lišit v závislosti na konkrétní skupině a kontextu. Dneska už se vcelku v mluvě dnešních mládežníků orientuji. A tak, když na mě vypálí pro naši generaci naprosto neznámá slovíčka, můžu mu s klidem odpovědět. A aby to nebyla nuda použiju na oplátku slova, která nezná jeho generace.   Abyste byli sigmy, sestavila jsem malý slovníček a pro lepší orientaci jsem jednotlivé výrazivo rozdělila podle kategorií. Emoce a hodnocení Epic: Velkolepý, nezapomenutelný Cringe: Trapný, nepříjemně rozpačitý Toxic: Jedovatý, negativní, škodlivý Lidé Borec: Schopný člověk, někdo, kdo něco umí Borka: Dívka, holka Bro: Kámoš, bratr Cringe: Člověk, který se chová trapně Simp: Chlap, který se příliš snaží zalíbit dívce Sigma: frajer a frajerka Boomer: staromódní člověk Činnosti a situace Chillovat: Relaxovat, odpočívat Stalkovat: Sledovat někoho na sociálních sítích Flexit: Chvástat se, předvádět Vzhled Fly: Stylový, módní Lit: Zářivý, šťastný Drip: Styl oblékání Aesthetic: Estetika, vizuální styl Ostatní LOL: Smích (Laughing out loud) OMG: Ach můj Bože (Oh my God) BRB: Hned jsem zpátky (Be right back) IDK: Nevím (I don’t know) Tak až uslyšíte od dnešní mladé generace, že dobře pochillovali u filmu, který byl epic, budete vědět, že si u toho hezkého filmu odpočinuli. Vaše Naďka
Naďka Naďka
Číst více
Gastro zážitek v legendární pražské cukrárně
1 minuta

Gastro zážitek v legendární pražské cukrárně

Vždy když jsem procházela Vodičkovou ulicí kolem cukrárny Myšák, slibovala jsem si, že se sem musím jednou podívat. Po mnoha letech, kdy jsem tuhle klasiku navštívila v době mého dětství s babičkou, která si potrpěla na styl a kvalitu. Teprve před samým koncem roku 2024 jsem konečně po více jak čtyřiceti letech vstoupila do oblíbené cukrárny nejen mé babičky. Na místo jsme se synem chvilinku čekali. Tak moc je oblíbená i dnes? A bude to opravdu stát za to? Slyšela jsem, že tu zákusek a kávička vyjde skoro jako levnější obědové menu. A přitom slávu zažíval Myšák už první republiky. Tehdy sem chodili osobnosti jako Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo dokonce i Tomáš. G. Masaryk. Než jsem si stačila rozmyslet, jestli budeme čekat milá paní servírka nás usadila ke stolečku pro dva. Na stolečku byl vzkaz, že prosí, ať si objednáme u baru. Zvláštní, řekla jsem si, zvedla se a šla tedy objednat na bar. Dřív jsem se pořádně rozhlédla po interiéru ve stylu 20. let minulého století, jsem se dívala na nepříliš velkou vitrínu zpola zaplněnou dortíky a chlebíčky. Na první pohled mi přišly nejvíc ohromující ceny než nabízené laskominy. Ale což, řekla jsem si, už jsme tady, tak ten jejich zázrak ochutnáme. Objednala jsem úplně obyčejný větrník a harlekýn, filtrovanou neperlivou vodu a capuccino. Milá obsluha nám po chvíli přinesla dortíky, jejichž cena se mi stále zdála vysoká. Názor jsem ale po prvním soustu změnila. Takhle má tedy chutnat větrník? Tak lahodný a čerstvý větrník, bezpochyby připravený pouze z kvalitních surovin mne naprosto uchvátil. Vzpomínky na návštěvu této cukrárny v dětství se mi začaly promítat do chutě skvělého dortu. A harlekýn? Rozplýval se na jazyku a chutnal taky famózně. Byl to zkrátka gastro zážitek, za který ráda zaplatím.   V prvním patře cukrárny pak naleznete výrobnu s prodejnou zákusků můžete si tu tak koupit na rodinnou oslavu malé zákusky i celé dorty, ale také další drobnosti třeba sezóně vaječný koňak. A co ještě si můžete dát u Myšáka? Od buchet s vanilkovým krémem přes krupicovou kaši až po domácí marcipán. K snídani si zde můžete dát vejce benedikt nebo granolu. A samozřejmě kávu dle vašich preferencí. Historie cukrárny u Myšáka Cukrárna Myšák je neodmyslitelně spjatá s historií Prahy a její gastronomické scény. Její počátky sahají až do roku 1904, kdy ji založil František Myšák. Původně se cukrárna nacházela v domě zvaném „V Jámě“, ale již v roce 1911 se přestěhovala do nynějšího domu ve Vodičkově ulici. V roce 1922 nechal František Myšák dům přestavět a rozšířit. Na této přestavbě se podíleli významní architekti své doby, jako byl Josef Čapek a pravděpodobně i Josef Gočár. V roce 2006 došlo k tragické události, kdy se původní budova cukrárny zřítila. Tato ztráta zasáhla nejen milovníky sladkého, ale i celou Prahu. Přesto ale příběh cukrárny Myšák neskončil. V roce 2008 byla v nových prostorách ve Vodičkově ulici otevřena nová cukrárna, která se snaží navázat na tradici a slávu svého předchůdce.
Naďka Naďka
Číst více
Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní
1 minuta

Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní

V kuchyni ráda experimentuji a zkouším nová jídla. A to platí i na Vánoce. Zkusila jsem místo klasické rybí polévky udělat lososovou. A měla úspěch jakož i překrm, který se u nás doma pomalu stává tradicí. Závitky s cuketou a lososem Tenhle recept jsme objevila náhodou, myslím, že ho kdysi připravovala nějaká herečka v televizi. Zaujal mě, tak jsem ho vyzkoušela. Je fakt, že jsem se s tím napoprvé trochu prala, ale chuťově byly opravdu vynikající. Od té doby nesmí chybět nejen na Vánoce. Jsou skvělou odlehčenou večeří spolu se salátem i v létě. Co budete potřebovat: 1 větší cuketa 200 g uzeného lososa 200 g lučiny Svazek pažitky Sůl, pepř Olivový olej Postup přípravy: Cuketu nakrájejte: Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože. Připravte pažitkový krém: Lučinu rozmixujte s nasekanou pažitkou, solí a pepřem do hladkého krému. Sestavte závitky: Na každý plátek cukety naneste vrstvu pažitkového krému a na něj položte proužek lososa. Opatrně stočte do závitku a případně zajistěte párátkem. Opečte: Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte závitky z každé strany dozlatova. Závitky můžete podávat jak teplé, tak i studené. Tipy: Varianty: Místo taveného sýra můžete použít krémový sýr nebo ricotta. Do pažitkového krému můžete přidat i jiné bylinky jako třeba kopr nebo petržel. Marináda: Před opékáním můžete cuketu lehce osolit a opepřit a potřít olivovým olejem. Omáčka: K závitkům můžete podávat i lehkou smetanovou omáčku s citronovou šťávou. Lososová polévka Osobně jí dávám přednost před klasickou. Podle mě je chuťově jemnější, nevyniká tolik rybí chuť a myslím, že je lehčí než ta z kapra. Na přípravu není nijak zvlášť náročná a sympatické na ní je i to, že si ji můžete vyladit dle své preference – například udělat pikantní přidáním chilli nebo krémovou, kdy použijete uzeného lososa a máslo. Tady je recept na tu, kterou dělám. Budete potřebovat: Lososový filet (čerstvý nebo mražený) Brambory Mrkev Cibule Česnek Zeleninový vývar Smetana ke šlehání Kopr Sůl, pepř Příprava: Orestujte zeleninu: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a poté přidejte na kostky nakrájené brambory. Přidejte vývar: Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vaření lososa: Do polévky přidejte kousky lososa a vařte do měkka. Zjemnění: Polévku rozmixujte na hladký krém nebo ji ponechte s kousky zeleniny a ryby. Dochucení: Ochutnejte a dolaďte solí, pepřem a přidejte kopr. Podávání: Polévku podávejte horkou, ozdobenou koprem a lžičkou smetany. Tipy: Koření: Kromě klasického koření můžete přidat i jiné bylinky jako třeba tymián nebo rozmarýn. Zahuštění: Pokud chcete polévku zahuštěnější, můžete přidat lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě. Chlebové krutony: K polévce se výborně hodí domácí chlebové krutony.
Naďka Naďka
Číst více
Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?
1 minuta

Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?

Nedávno jsem poslouchala v rozhlase pořad, kde si moderátor povídal s kuchařem, který vyhrál soutěž o nejlepší bramborový salát ve velmi zvláštní verzi. Sama preferuji jednoduchou klasiku, i když ráda ochutnám různě chuťově vyladěné bramborové saláty. Jinak ho dělají v Německu i v Polsku – mimochodem Poláci ho servírují s dalšími mnoha ke štědrovečernímu menu. Ovšem jejich salát je bez majonézy jenom s vařenou zeleninou a kapkou oleje. Taková poměrně dietní verze bramborového salátu. U nás je vánoční bramborový salát fenomén. Snad každá rodina má svůj recept. Dokonce se pořádají soutěže o nejlepší bramborový salát. Vloni se vítězem stal bramborový salát s čerstvou okurkou, lososem a kapary. V minulých letech zase vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci. Zkrátka při přípravě tradiční vánoční přílohy se fantazii meze nekladou. Věřím, že každý chutná výtečně, já se však držím naší rodinné klasiky a jedu v tomto jednoduchém duchu: Můj bramborový salát Vlastně z toho nedělám žádnou vědu Je to myslím jednoduchý, a přitom velmi chutný salát. Budete potřebovat: Brambory salátové typu A  Cibule Okurky Moravanka či jí nakládaná zelenina Vejce Majonéza/ zakysaná smetana – dávám více zakysanky a případně smetanového jogurtu/ občas stihnu připravit majonézu domácí Hořčice Sůl Pepř Příprava Uvařené brambory, Moravanku, vejce a okurky nakrájíme na kostky. Přidáme nasekanou cibuli, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme. Připravuji den předem, aby se salát hezky odležel. Občas se mi povede ochutnat jinou variantu bramborového salátu, který mi chutná a tak si i lehce zapamatuji recept. Takovým je i Bramborový salát s uzeným lososem Budeme potřebovat: brambory, uzený losos, kapary, majonéza, sůl, pepř. Příprava: Vše důkladně promícháme a necháme odležet. Bramborový salát s avokádem Budeme potřebovat: Brambory Avokádo Limetková šťáva Koriandr Olivový olej Sůl Pepř Příprava: K bramborovému salátu přidáme rozmačkané avokádo, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr a dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. Tipy pro přípravu bramborového salátu: Brambory: Vyberte si brambory typu A, které se nerozvaří. Majonéza: Můžete použít domácí nebo kupovanou majonézu. Koření: Kromě soli a pepře můžete přidat i jiné koření podle chuti, například kari, papriku nebo čerstvé bylinky. Odležení: Nechte bramborový salát alespoň hodinu odležet v lednici, ideálně ale do druhého dne. Jak připravit domácí majonézu Domácí majonézu připravovala moje babička. Postačí vám k tomu 2 vejce, sůl, pepř a slunečnicový či řepkový olej. Do misky rozklepneme vejce, přidáme sůl a pepř a mixujeme, během toho pomalu spíše po kapkách přidáváme do vajec olej až do zhoustnutí. Nakonec necháme vychladit v lednici a je hotovo. Pravdou je, že chuť domácí majolky je o level výš. Dobrou chuť a krásné vánoční svátky Přej Vaše Fifty (Naďka)
Naďka Naďka
Číst více
Thajská kokosová polévka s nudlemi jako hlavní obědové jídlo
1 minuta

Thajská kokosová polévka s nudlemi jako hlavní obědové jídlo

Ráda zkouším nové věci, a to platí i o vaření. V zimních měsících vařím často polévky. A teprve nedávno jsem zkusila pro nás novinku – thajskou kokosovou polévku v lehce pikantní verzi s rýžovými nudlemi. Na přípravu je poměrně jednoduchá, jde tu hlavně o správné vyvážení chutí, které ale máme každý trochu jiné. Každopádně je toto exotické jídlo opravdu výborné a s rýžovými nudlemi ještě lepší, a to i proto, že vydá za hlavní obědové jídlo. Jak si ji připravit? Budete potřebovat: Kuřecí nebo zeleninový vývar Kokosové mléko Čerstvý zázvor Čerstvá citronová tráva Čerstvé chilli papričky Česnek Cibule Rybí omáčka Sójová omáčka Limetová šťáva Cukr (nebo med) Do polévky: Kuřecí maso (nebo tofu pro vegetariánskou variantu) Houby (např. žampiony) Mrkev Různé druhy zeleniny dle chuti (brokolice, baby špenát) Rýžové nudle nebo jiné asijské nudle Koření: Kurkuma Koriandr (čerstvý nebo sušený) Postup přípravy: Přiveďte k varu kuřecí nebo zeleninový vývar. Na oleji orestujte nasekaný česnek, cibuli, zázvor a chilli papričku. Přidejte kurkumu a krátce opečte. Do hrnce s vývarem přidejte orestovanou směs, kokosové mléko, rybí omáčku, sójovou omáčku, limetovou šťávu a cukr. Důkladně promíchejte. Přidejte nakrájené kuřecí maso (nebo tofu), houby a mrkev. Vařte, dokud maso nezměkne a zelenina nebude měkká. Mezitím si uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu. Ochutnejte polévku a případně dolaďte kořením. Rozdělte uvařené nudle do misek a zalijte horkou polévkou. Posypte čerstvým koriandrem a podávejte s plátky limetky. Tipy: Ostrost: Množství chilli papriček přizpůsobte své chuti. Zelenina: Můžete použít i jinou zeleninu, například brokolici, baby špenát nebo mangold. Maso: Místo kuřecího masa můžete použít vepřové, hovězí nebo tofu. Nudle: Kromě rýžových nudlí můžete použít i jiné asijské nudle, jako jsou nudle udon nebo soba. Koření: Pro ještě výraznější chuť můžete přidat i jiné asijské koření, například hvězdicový anýz nebo badyán. Dobrou chuť!
Naďka Naďka
Číst více
Jak se mi jezdí elektromobilem
1 minuta

Jak se mi jezdí elektromobilem

Už jsem tu psala o tom, jak jsem si kupovala auto online a pořídila si elektromobil. Nebyl nijak výrazně nebo spíše skoro vůbec dražší oproti autům se spalovacím motorem, a navíc jsem měla vidinu moderního úsporného auta. Co se ukázalo po půl roce? Pořídila bych si ho znovu? Můj elektromobil Kia Soul je 3 roky starý, v době, kdy jsme ho kupovala měl najeto kolem 19 000 km. Aktuálně něco přes 26 000 km, takže jsem na něm najela přibližně 7000 km. Společnost, od které jsme ho kupovala mi auto přivezla až domů. Vypadal jako kdyby přijel rovnou z továrny. Škoda, že se mi ho povedlo hned za tři dny odřít 😊. Co je tady jinak Když jsem sedla za volant svého prvního elektromobilu, byl to trochu zvláštní pocit. To ticho, žádné vibrace, žádný zápach benzínu. A jelikož jsem dosud řídila auta s manuální převodovkou, byl nezvyk, že nemám spojku a neřadím. Sednu do auta, zmáčknu knoflík a jedu. Takové pohodlí je naprosto úžasné. Navíc Kia celkově je pověstná pohodlím, které nabízí a musím potvrdit, že to tak je. Jak jsem kupovala auto online Že nikam nedojedu? Než jsem auto koupila, ale byla už rozhodnutá pro elektromobil, dost lidí kolem mě mi říkalo, že jsem blázen, že nikam nedojedu, že jsou tyhle auta nesmysl a další výmysl vládců světa a podobně a že jako jakápak ekologie, co bude s baterií, až nebude funkční, jak je tohle právě neekologické. To jsme si vyslechla, prosím, bez toho, aby o tom ti, kteří elektromobily řekněme nepřijali, něco věděli, něco nastudovali – třeba alespoň jako já. A jaká je teda realita? Moje auto je spíše městské, na delší trasy se moc nehodí, i když jsem už s ním byla v Krakově a na Slovensku. Ale přece jen dojezd má 300 km, což je opravdu spíše na kratší trasy. Nicméně, když se s ním naučíte jezdit, není problém s ním jet i dál. Jedinou podmínkou je, že nesmíte spěchat. Jen pro příklad cestou do Krakova jsem odjela plně nabitá (tj. něco málo přes 300 km dojezd), první zastavení na nabíječce bylo v Olomouci, cca 20 minut a pak v Ostravě, taktéž cca 20 minut. Pak jsem dojela až do Krakove s nějakým dojezdem cca 100 km. Takže pokud nenajezdíte denně stovky kilometrů, můžete nabíjet doma, je to opravdu skvělé auto. Nabíjím v průměru 1x týdně a jen na palivu ušetřím dost. 100 km mě vyjde při domácím nabíjení na nějakých cca 70 Kč. U nabíjení na veřejných nabíječkách musíte počítat zhruba jednou tolik, ale i tak je to skvělé že? Celkově je elektromobil na provoz levnější i za cenu toho, že servisní prohlídka přijde dráž. Proč je to nejlepší auto pro ženy Bez diskuze je to velmi pohodlné, jednoduché i na řízení. Ale o je pro nás ženy hodně důležité, nemusíte řešit spoustu věcí jako u auta se spalovacím motorem. Žádný složitý systém rozvodů, olejů a dalších složitostí. To znamená, že elektromobil má daleko jednodušší systém a odpadá velká část údržby, častějších servisů i řešení poruch. Jediné, co musíte pravidelně udělat, je vyměnit sezonně pneumatiky a dolít si odstřikovač. Pak po určitých najetých kilometrech v řádů tisíců dojet na prohlídku do servisu. Kdybych měla volit znovu, volím opět elektromobil. Moje Kia je fajn, opravdu je pohodlná, jen příště bych sáhla po elektormobilu s trochu větším kufrem a delším dojezdem. Vaše Fifty
Naďka Naďka
Číst více
Cukroví z 80. a 90. let i recept na bábovičky od babičky
1 minuta

Cukroví z 80. a 90. let i recept na bábovičky od babičky

Čím jsem starší, tím víc ve mně vyvolává nostalgii vše, co se dotýká mého dětství a mládí. Ať už je to nábytek, oblečení, hudba nebo jídlo. Nedávno jsem se probírala s mámou v receptech, které se tenkrát ručně opisovaly a později vystřihovaly z časopisů. Mezi nejrůznějšími „dobovými dobrotami“ jsem našla taky recepty na vánoční cukroví. Při vzpomínce na Vánoce mého dětství (tedy za socialismu) vidím jako dnes smrček, kterému hned po jeho ustrojení, opadalo skoro všechno jehličí, a tak na něm zůstaly pestré ozdobičky všemožných tvarů a barev, řetězy (hlavně ty z barevných papírů vyráběné ve škole a zapatlané od lepidla). Chybět nemohla ani čokoládová kolekce od ROH, kterou jsme oholená smrček vylepšili a čokoládové figurky na něm nevydržely ani do Štěpána. Zůstaly jen prázdné obaly, které se tvářily, že jsou v nich zabalené čokoládové bonbony. Takhle mistrně zamaskovat sežraný bonbon dokázala moje starší sestra. A před Vánoci se peklo a peklo. Nejméně sedm a nejvíce deset druhů cukroví, které jsme nakonec měli až do května a šli ztrdlými zbytky nakrmit kapry ve Vltavě. A co jsme tenkrát pekli? Klasiku. Vanilkové rohlíčky, pracny, linecká kolečka, ale taky išské dortíky, kokosky a taky jedno speciální cukroví – poděděný rodinný recept od mé babičky – bábovičky s kávovým krémem přelité čokoládou. O tohle cukroví jsme se skoro doma prali. Bylo první, které zmizelo z lednice, kde se vzhledem k jeho náplni uchovávalo. Znáte tyhle bábovičky? A milujete je stejně, jako naše rodina? Bábovičky s kávovým krémem (přibližně 20 kusů) Freepik.com Budeme potřebovat: Na bábovičky 20 dkg hladké mouky 3 dkg cukru moučky 10 dkg másla Citronová kůra 2 vanilkové žloutky Všechny ingredience vypracujeme v těsto ve vodní lázni. Poté vzniklé těsto dáme do formiček tak, aby se po upečení daly naplnit krémem. Kávový krém 2 celá vejce 15 dkg cukru moučky Lžička mleté kávy 1/8 másla Vejce se vejci vyšleháme ve vodní lázni, jakmile to zhoustne, přidáme lžičku namleté kávy. Necháme vychladnout a poté so směsi vmícháme máslo. Čoko poleva Do vodní lázně dáme lžíci kakaa, lžíci rumu, lžíci cukru moučky, kávovou lžičku bramborového škrobu a ořech másla. Polevu připravujeme ve chvíli, kdy máme hotové bábovičky, naplněné kávovým krémem. Rozpuštěnou polevou zakryjeme vrchní část báboviček a ozdobíme mandlí nebo jiným ořechem. Takto se to dělalo v době minulé, nyní si můžeme jednoduše koupit čokoládu na vaření, kterou rozpustíme. Krásný advent přeje Vaše Fifty
Naďka Naďka
Číst více
Vánoční tipy: Paddington, retro hry nebo sprchová šlehačka
1 minuta

Vánoční tipy: Paddington, retro hry nebo sprchová šlehačka

Jestli patříte mezi ty, co ještě koukají po dárcích pro své milované, tak jsem pro vás našla několik originálních dárků  některé z nich osobně vyzkoušela a doporučuji. Dárek z e-shopu krále Charlese III. Highgrove Gardens Král Charles se dlouhodobě věnuje ekologii a udržitelnosti, a právě tento obchod jeho zájem o ekologicky šetrné zemědělství a ochranu životního prostředí jen dokazuje. V nabídce Highgrove Gardens najdete biopotraviny, čaje, kosmetiku, potřeby do domácnosti i dárkové předměty. Aktuálně si můžete z e-shopu objednat i ikonického medvěda Paddingtona. Hezké je, že zisky často podporují charitativní organizaci. Když nakoupáte sposjíte tak příjemné s užitečným. Stránky e-shopu https://www.highgrovegardens.com/collections Zdroj: web Highgrove Gardens Dvě hry, které nás vrátí do dětství a mládí První takovou hrou je interaktivní hra Retrománie neboli moderní encyklopedie nemoderních herNajdete v ní přes 200 her ze 70. a 80. let minulého století. Takže pro nás je tohle velká nostalgie, kdy si znovu můžete se svými blízkými připomenout jaké to bylo, když jste skákali gumu, přebírali provázky, hráli čáru s céčky nebo na krvavé koleno.Hru Retrománie najdete v českých e-shopech a knihkupectvích. Druhá hra nás zavede do divokých devadesátek. Návrat do našeho mládí, takže budete hodně vzpomínat. Třeba na to, co se nosilo, co běželo v kinech, jaké byly hity, ale taky na nejznámější kriminální kauzy a české sportovní úspěchy. Vyhrává ten, kdo se jako první dostane do roku 2000. Osobně můžu říct, že tahle hra je naprosto skvělá. Devadesátky seženete taktéž v českých e-shopech či knihkupectvích atd. Luxusní sprchová šlehačka UNISEX Ano, slyšíte správně. Šlehačka kombinuje čistící schopnosti sprchového gelu s hydratačními vlastnostmi šlehačky, které pokožce dodají osvěžující pocit a jemnou vůni. Pokožka je díky obsahu aktivního uhlí jemná a vláčná. Vhodná je také pro ty, kteří mají problematickou pokožku – trpí na akné a černé tečky. Vůně jsou různorodé od růže přes oceánskou mlhu až po sakurový květ. Najdete ve vybraných e-shopech a drogeriích A i když zvolíte něco docela praktického, hlavně, že se všichni sejdete a užijete si svátky v klidu s těmi, které máte rádi. Vaše Fifty
Naďka Naďka
Číst více